Henna în ritualurile orientale
Blog

Henna în ritualurile orientale

by Laura Savin on Sep 22, 2021

Cine își face henna și de ce?

Una dintre cele mai întâlnite întrebări pe care le primesc la ședințele de henna este “ce semnificație are?”. Henna își fac doar femeile măritate sau doar miresele? Sau se poate decora oricine?

În culturile în care henna face parte din tradiție, în fiecare familie se găsește  măcar o femeie care este mai pricepută la desenat frumos cu henna. În general nu există nicio restricție, e un obicei de înfrumusețare la fel de comun cum sunt manichiura sau machiajul.

Se știe că henna își fac miresele din India, dar în spatele acestui ritual se află multă înțelepciune populară.

Sursa: @hennabydivya Instagram

Simplul fapt că henna se face cu două zile înainte de ceremonie pentru a avea o culoare cât mai intensă la momentul potrivit este cel mai bun exemplu. Orice mireasă este copleșită de pregătiri în zilele dinaintea nunții, dar în culturile în care această tradiție încă se mai păstrează, viitoarea mireasă este răsfățată și lipsită de grijile obișnuite. Se organizează o petrecere doar cu femei, așa numita henna party, unde activitatea principală este decorarea viitoarei mirese cu henna, dar și a celorlalte participante. Mireasa este actorul principal și în jurul ei gravitează toți ceilalți, i se oferă gustări și băuturi, ea nu trebuie decât să se relaxeze și să se bucure de atmosferă. Când sunt implicate modele complexe pe mâini și pe picioare se întâmplă să fie solicitați chiar și doi artiști.

Tot în India femeile însărcinate sunt decorate înainte și după naștere. Astfel li se oferă oportunitatea să se relaxeze și să se bucure de sarcină, iar ulterior să petreacă timp cu pruncul și să se conecteze, timp în care familia și prietenii se ocupă de treburile casei și de copiii mai mari. Ritualul aplicării de henna în aceste momente importante le oferă oportunitatea de a se simți din nou frumoase și de a obține sprijinul comunității în treburile gospodărești nu doar cele cateva ore cât durează aplicarea în sine, dar și următoarele săptămâni în care mămica va evita activități casnice care i-ar curăța mai rapid henna de pe mâini și picioare. Apropo de înțelepciunea din spatele tradițiilor, acest obicei ajută cu mult la reducerea depresiei postanatale.

Sursa: @hennabydivya Instagram

Obiceiurile diferă de la o zonă la alta și nu se rezumă doar la India, ci se extind în toate zonele în care planta henna crește în mod natural, fiind în aceeași măsură de fermecătoare și interesante.