Planta, pudra și pasta de henna
Blog

Planta, pudra și pasta de henna

by Laura Savin on Sep 13, 2021

Ce este henna de fapt?

Henna chiar este o plantă.

Henna este un arbust care crește în zone calde și uscate ca India, Nordul Africii și Țările Arabe. Se folosesc de la el frunzele uscate pentru a obține o pudră fină care la rândul ei e ingredientul principal pentru pasta de henna, această vopsea naturală folosită pentru tatuaje temporare.

Ce îl face pe acest arbust, acest tufiș simpatic, să fie atât de special? Pigmentul natural lawsone, sau acid henotanic, care colorează maro cheratina din piele, unghii și păr. Mie îmi place să compar felul în care acesta pigmentează cu situația similară în care ne mâzgălim pe mâini de la nucile verzi datorită iodului. Doar că atunci nu știi cum să te cureți să scapi mai repede de pete, iar la henna e fix invers: încerci să protejezi cât mai bine tatuajul ca să reziste cât mai mult.

Procesul e complet neinvaziv, are loc în stratul superior al pielii, cel care se și exfoliază natural.

Proprietățile plantei

Henna a fost inițial folosită ca plantă medicinală. Datorită proprietăților antiinflamatoare, analgezice și antipiretice este apreciată în climatele subtropicale. Conținutul de lawsone protejează pielea, părul și unghiile prevenind uscarea și crăparea în condiții aride. Pielea acoperită cu henna este de asemenea protejată de ultra violete, o caracteristică importantă în zonele în care henna crește în mod natural.

Pasta de henna

Pasta de henna naturală are câteva ingrediente de bază și câteva care pot varia. Nelipsite sunt pudra de henna și apa. Foarte importante sunt uleiurile esențiale și zahărul. Opționale sunt sucul de lămâie, ceaiul negru, concoctul de cuișoare sau cardamom. Fiecare ingredient are rolul lui, dar rețeta ideală diferă pentru fiecare de la un artist la altul. Atât de puține ingrediente simple și naturale, și totuși atât de multe combinații.

Pentru că este complet naturală și nu conține conservanți sau aditivi, pasta de henna se păstrează cel mai bine la congelator.

Instrumentele pentru pictat cu henna

Instrumentul tradițional indian de aplicare a tatuajelor cu henna este conul din folie de celofan. În Africa  e mai des întâlnită aplicarea cu seringa, ideală pentru modelele geometrice în stil marocan. Pentru a le mânui cu precizie e necesar un pic de exercițiu, însă există și o variantă mai modernă, un recipient micuț din plastic moale cu vârf bont de seringă.

Însă creativitatea nu are limite și pot fi folosite tot felul de instrumente, atât convenționale, cum sunt pensulele, cât și experimentale, precum bețisoare sau ștampile.