Despre henna

Henna

Cum functioneaza henna ca tatuaj temporar?

 Henna este un arbust care creste in zone subtropicale semi-aride ca India, nordul Africii si Orientul Mijlociu. Aceasta contine un pigment natural (lawsone sau acid henotanic) ce coloreaza cheratina din piele, unghii si par.
Pasta de henna este pregatita dintr-un amestec de pudra din frunze uscate, suc de lamaie si uleiuri esentiale. Cand pasta este aplicata pe piele si lasata sa actioneze cateva ore, cheratina devine saturata cu molecule rosii-portocalii de pigment lawsone. Dupa ce pasta uscata este indepartata, in stratul superior al pielii ramane un desen de culoare portocalie care evolueaza catre brun inchis in urmatoarele 48-72 de ore si se va exfolia treptat in 10-20 de zile.

Proprietati

Henna ofera protectie solara si este un antidesicant cu proprietati antiinflamatoare, analgezice și antipiretice, beneficii pentru care este apreciata in climatele subtropicale. Continutul de lawsone protejeaza pielea, parul si unghiile prevenind uscarea si craparea in conditii aride. Femeile care se ocupau cu muncile campului obisnuiau sa o aplice pe unghii si varfurile degetelor pentru a le intari si a preveni craparea cuticulelor. Aplicata pe talpi proteja calcaiele de crapaturi si ameliora eventualele probleme cauzate de sandale sau drumuri pietroase. Pielea acoperita cu henna este de asemenea protejata de ultra violete, o problema serioasa in zonele in care henna este folosita. In consecinta, reputatia hennei de a purta baraka, binecuvantare, si abilitatea de a indeparta spiritele rele poate fi asociata cu aceste proprietati benefice.
Profetul Mohammed insusi isi vopsea barba cu henna si folosea pasta pentru rani si taieturi. Isi vindeca migrenele aplicand-o pe cap si pe talpi. Florile sale preferate erau florile acestei plante, astfel ca henna a fost denumita nor n-bi, “lumina Profetului”.

Traditii si obiceiuri 

In multe comunitati henna era folosita pentru a alunga spiritele rele si deochiul (care era adesea considerat cauza infertilitatii, a dragostei neimplinite si a imbolnavirii). Cand o femeie suspecta ca a fost tinta unui deochi, angaja un profesionist henna sa ii picteze modele complexe pe piele, in cadrul unei adunari specifice cu alte femei.
Africa
In Africa de Nord erau specifice motivele in forma de romb menite sa alunge deochiul, sa protejeze purtatorul si sa sporeasca sexualitatea.
In Sudan femeile isi desenau modele florale cu scopul de a-si accentua feminitatea si a atrage spirite prietenoase.
Un vechi proverb marocan spunea ca “O femeie fara henna e ca graul fara sare”, sugerand faptul ca femeile sunt mai atragatoare atunci cand au pielea decorata.
In Algeria inca se mai foloseste henna in practici spirituale, dar si pentru diverse evenimente in viata sociala.
Persia / Iranul de azi
In Persia erau specifice modele elaborate care incadrau ochi stilizati, meniti sa tina Ochiul Rau captiv, sa nu poata penetra pielea si sufletul. Romburile cu un punct in mijloc reprezentau un ochi care fixeaza, fortand Ochiul Rau sa clipeasca si sa nu vada purtatorul.
Orientul Mijlociu
Femeile arabe foloseau o imbinare de romburi si cuvinte magice, descantece pentru protectie, dar si desene cu rol de infrumusetare si accentuare a erotismului.
Acest ritual se desfasura in special in hamam-uri, gratie temperaturii ridicate care avantaja obtinerea unei culori foarte intense.
India 
In Rajasthan miresele inca isi decoreaza mainile si picioarele cu henna cu o zi inaintea nuntii, ritual caruia i se acorda o foarte mare importanta. 
Femeile insarcinate de asemenea sunt decorate inainte si dupa sarcina. Astfel li se ofera oportunitatea sa se relaxeze si sa se bucure de sarcina, iar ulterior sa petreaca timp cu pruncul si sa se conecteze, timp in care familia si prietenii se ocupa de treburile casei si de copiii mai mari. Ritualul aplicarii de henna in aceste momente importante le ofera oportunitatea de a se simti din nou frumoase si de a obtine sprijinul comunitatii in treburile casnice nu doar cele cateva ore cat dureaza aplicarea in sine, dar si urmatoarele saptamani in care mamica va evita activitati casnice care i-ar curata mai rapid henna de pe maini si picioare. In conscinta, aceasta traditie ajuta cu mult la reducerea ratei depresiei postanatale.